[website bouwen] [website maken] [Start]
[]

Het ideaal

In 2008 zijn wij begonnen met de ondersteuning van het mental home in de compound van de Marabout in Busura, een klein plaatsje in het zuiden van Gambia, ca. 30 minuten rijden vanaf Brikama.

De Marabout is in de gambiaanse cultuur een man met magische krachten. Mensen met psychische klachten (mental patients) werden aan de zorg van de Marabout toevertrouwd door de familie. De Marabout moest met zij magische krachten de kwade geesten uit de mental patients verdrijven. In de praktijk kwam het er op neer dat de familie de mental patients achter lieten in de compound en nooit meer terugkwamen. De Marabout deed met zijn beperkte middelen zijn best maar de mensen leefden in een mensonwaardige toestand. Amper voeding, geen schoon drinkwater, geen medische verzorging en slechte huisvesting. Mensen lagen aan de ketting soms aan handen en voeten.


Dit was ook het geval toen wij de compound voor het eerst bezochten. Vanaf het eerste bezoek in 2008 hebben wij al een aantal mooie ontwikkelingen kunnen bevorderen:

- voedselvoorziening

- bouw toiletten (2009)

- aanleg waterleiding (2010)

- beperkte medische verzorging

- matrassen (2011)

- zonnepanelen (2011)

- aanleg groententuin (2012)

- opleiding vroedvrouw (2012)

- aanleg waterput (2013)

- aanschaf tuingereedschap (2013)

- aanschaf trapnaaimachines (2014)

- verbouw naaiatelier (2015)

- plaatsen handpomp op waterput (2015

- aanschaf stoelen, kasten, tafels naaiatelier (2016)

- psychische verzorging bewoners (2016)

- vervanging matrassen (2017)


Kracht van onze stichting is dat wij regelmatig het project bezoeken om met de Marabout zelf te overleggen wat er nodig is voor verbetering van de leefomstandigheden in de compound. Deze persoonlijke benadering zorgt ervoor dat alle mensen zich betrokken voelen bij de werkzaamheden in de compound.


Soms reizen er belangstellenden mee. Hoofddoel van de reis is een bezoek aan ons project. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om Gambia te leren kennen, haar vriendelijke bevolking en haar rijke cultuur. De deelnemers aan de reizen waren erg enthousiast en hadden een goed beeld gekregen van het echte Gambia en natuurlijk van ons project.


Hierdoor is het idee ontstaan om reizen te organiseren naar Gambia. Op de eerste plaats om meer mensen ons werk te laten zien en ze enthousiast te maken voor dit mooie land. Op de tweede plaats om zelf het project nog vaker te kunnen bezoeken. Zoals al eerder vermeldt is dit persoonlijke contact met de mensen in het project van groot belang voor de ontwikkeling van de zo noodzakelijke hulp.

  

MARABOUT TRAVEL