[] [] [bezoek]

Tendaba Camp ligt op ongeveer 150 kilometer uit de kust aan de rivier Gambia, een kilometer of vijf vanaf de Transgambia Highway. Maar what’s in a name?, de hoofdweg vanuit de kust diep het binnenland in bestaat vanaf enkele kilometers voorbij Brikama hoofdzakelijk uit weinig wegdek en veel gaten en kuilen. Het woord ‘weg’ moet hier zeer letterlijk genomen worden.

Tendaba Camp biedt plaats aan ruim 150 gasten die worden ondergebracht in bungalows, hetzij in de vorm van roundhouses, hetzij in de vorm van linehouses. Enkele bungalows liggen direct aan de rivier. Ze zijn alle zeer eenvoudig ingericht, de bedden zijn voorzien van klamboes (geen overtollige maatregel in een kamp dat als slagzin voert: ‘One million mosquitos’ can not be wrong, Tendaba is fantastic’.

Het kamp beschikt over een klein zwembad (ooit gegraven om gewonde dolfijnen te verzorgen) dat echter vaker niet dan wel functioneert, een bar aan het openlucht restaurant en een bar aan de rivier. Deze ’bambo’-bar is niet genoemd naar de rietsoort, bambo is het Mandinkawoord voor krokodil. De bar is open tot laat in de avond. Tot de levende have van Tendaba behoren trouwens enkele krokodillen.


Voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid om met een gids te voet op ‘vogeljacht’ te gaan, de omgeving van Tendaba wordt als het meest vogelrijke gebied van Gambia beschouwd.

De maaltijden in Tendaba zijn eenvoudig, al is het menu toch groter dan menigeen denkt. Het dagelijks aangerichte buffet vermeldt bijvoorbeeld bushpig of ladyfish. U kunt beide gerechten ook a la carte bestellen.


Vanuit het kamp worden excursies aangeboden: een jeepsafari in het Kiang West National Park, dat direct aan het kamp grenst. Deze excursie wordt meestal in de ochtend georganiseerd omdat dan de kans op ontmoetingen met klein wild waaronder bushpigs, het grootst is. Zonder twijfel krijgt u tal van exotische vogels voor uw lens. De riviersafari brengt u vanuit het kamp met een piroque op en langs de rivier (bij Tendaba nog steeds zo’n 1.800 meter breed) om vogels en waterdieren te spotten in de bolongs. Met wat geluk ziet u, behalve hagedissen van meer dan buitenproportionele afmetingen, ook nog dolfijnen (zeldzaam) of krokodillen (minder zeldzaam). Wanneer groepen het kamp bezoeken treedt doorgaans gedurende de avond een lokale dansgroep op rond een kampvuur.

Bird Camp in Tendaba

MARABOUT TRAVEL